Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Μακαρονάδες!

Τι θα φάτε σήμερα; Σίγουρα τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο φαγητό πολλών ανθρώπων, αλλά και ένα από τα πιο κοινά φαγητά που μαγειρεύονται κάθε μέρα στα σπίτια.

Τα μακαρόνια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για βρέφη, παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη για υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες. Επίσης, οι φυτοστερόλες που περιέχονται βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης του αίματος, με φυσικό τρόπο, ενώ το μεγάλο ποσοστό τρυπτοφάνης που περιέχεται, παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική διάθεση.
Σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες μελέτες, φαίνεται ότι τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του στόματος και των ωοθηκών, ενώ δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Και τώρα ... ώρα για μερικές συνταγές!!

1) Μακαρόνια με πέστο βασιλικού



Υλικά : (για 4 άτομα)
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
1 φλυτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού (πολύ γεμάτο)
Ζυμαρικά της επιλογής σας
Ντοματίνια (προαιρετικά)
Παρμεζάνα ( ή όποιο άλλο τυρί προτιμάτε)

Εκτέλεση :
Αρχικά βράζουμε τα μακαρόνια μας για να είναι έτοιμα, τα λαδώνουμε/βουτυρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε σ' ένα κατσαρολάκι λίγο λάδι σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το κουκουνάρι. Τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν κι έπειτα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. 
Ξεπλένουμε το βασιλικό , κόβουμε τα κοτσάνια και τον στραγγίζουμε καλά. 
Μέσα στο μπλέντερ βάζουμε το βασιλικό, τα κουκουνάρια, το αλάτι και το σκόρδο. Τα χτυπάμε και σταδιακά προσθέτουμε το λάδι, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. 
Σ' ένα τηγανάκι, τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα ντοματίνια, χωρίς λάδι, αφού τα έχουμε χαράξει. Μόλις δούμε ότι παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα που φτιάξαμε κι ανακατεύουμε καλά. Για το γαρνίρισμα χρησιμοποιούμε την παρμεζάνα και κάποια φύλλα βασιλικού, προαιρετικά!

2) Μακαρόνια με λαχανικά και κασέρι στο φούρνο.


Υλικά: (για 4 άτομα)
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 μελιτζάνα
1 κολοκύθι
3 πιπεριές ( κατά προτίμηση διαφορετικών χρωμάτων)
10 ντοματίνια  
3 σκελίδες σκόρδο
(τα λαχανικά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε και με άλλα της επιλογής σας)
Ζυμαρικά της επιλογής σας
Τριμμένο κίτρινο τυρί (π.χ gouda, parmezana, edam)
1 κουτί κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά μας, τα στραγγίζουμε και τ' αφήνουμε στην άκρη. 
Παίρνουμε τα λαχανικά μας, τα ξεπλένουμε, τα καθαρίζουμε , τα χαράζουμε και τα βάζουμε όλα μαζί σε ένα ταψάκι στο φούρνο για καμιά ώρα. Φροντίζουμε να βάλουμε λαδόκολλα από κάτω και ελέγχουμε ανά διαστήματα αν έχουν γίνει. Αυτό που θέλουμε είναι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα, μιας και θα ξαναμπούν στο φούρνο. Μόλις τελειώσουμε με το ψήσιμο, αρχίζουμε και τα ψιλοκόβουμε. Το κρεμμύδι μπορούμε να το περάσουμε και από το μπλέντερ, μαζί με το σκόρδο. Τα υπόλοιπα τα κόβουμε μόνοι μας σε μικρά κομματάκια. 
Παίρνουμε ένα πιρέξ και βάζουμε μέσα τα μακαρόνια κι από επάνω όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. 
Περιχύνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε τα τυριά μας. 
Το ψήνουμε γύρω στα 3 τέταρτα με 1 ώρα , μέχρι να δέσουν καλά τα υλικά μας και να γίνουν τα τυριά με την κρέμα μια ωραία κρούστα.

(Εναλλακτικά, τα λαχανικά μπορείτε και να τα τηγανίσετε, ή να τα βάλετε ωμά. Ψήνοντάς τα όμως και μαλακώνουν και είναι πιο υγιεινή η συνταγή μας από ότι αν τα τηγανίζαμε.)


3) Σπαγγέτι με κεφτεδάκια και κόκκινη σάλτσα


Υλικά : (για 4 άτομα)
1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι

Για τη σάλτσα:
4 ντομάτες 
1 κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Για τα κεφτεδάκια:
Μισό κιλό κιμάς
1 κρεμμύδι
1 αυγό
Τριμμένη φρυγανιά (όσο πάρει)
λίγο λάδι 
δυόσμο ή μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση :

Ζυμώνουμε τον κιμά και φτιάχνουμε τα κεφτεδάκια μας. Τα τηγανίζουμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν καλά. 
Βράζουμε τα μακαρόνια μας , τα στραγγίζουμε και τα λαδώνουμε/βουτυρώνουμε. Τ'αφήνουμε κι αυτά στην άκρη για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.
Σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο λάδι κι αφού ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο τα τσιγαρίζουμε. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, προσθέτουμε και τις πιπεριές τις οποίες τις έχουμε ψιλοκόψει. Εν τω μεταξύ, Βάζουμε τις 2 ντομάτες στο μπλέντερ με λίγο λαδάκι. Μόλις δούμε ότι και οι πιπεριές μας έχουν πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες. Αφήνουμε λιγάκι να βράσει και ύστερα προσθέτουμε τους κεφτέδες να πάρουν κι αυτοί τη γεύση της ντομάτας. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και αφού πάρει μια καλή βράση η σάλτσα μας , περιχύνουμε τα μακαρόνια! Και η μακαρονάδα μας είναι έτοιμη!

4) Μακαρόνια με κοτόπουλο και παρμεζάνα στο φούρνο


Υλικά : (για 4 άτομα)
2 κομμάτια στήθος κοτόπουλου
Ζυμαρικά της επιλογής σας
Λίγο μαϊντανό
2 ντομάτες
Κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
Τριμμένη Παρμεζάνα

Εκτέλεση : 
Βράζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Παράλληλα, βράζουμε και μακαρόνια , τα στραγγίζουμε και τ'αφήνουμε κι αυτά στην άκρη.
Στο μπλέντερ , χτυπάμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Το βάζουμε σ' ένα κατσαρολάκι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι και τ'αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μέχρι να γίνει αυτό, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό. 
Μόλις είναι και η σάλτσα μας έτοιμη, παίρνουμε ένα πιρέξ, βάζουμε τα μακαρόνια και το κοτόπουλο, το οποίο το ψιλοκόβουμε σε κομματάκια. Προσθέτουμε τη σάλτσα μας την παρμεζάνα και το μαϊντανό και το βάζουμε στο φούρνο για περίπου μισή ώρα.  μέχρι να λιώσει ομοιόμορφα το κασέρι μας. 


5) Πένες με λαχανικά και κρέμα γάλακτος


Υλικά: 
1 πακέτο πένες
1 μεγάλο κομμάτι μπρόκολο
3 καρότα
2 κολοκύθια
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουτί κρέμα γάλακτος
Κασέρι (προαιρετικά )

Εκτέλεση : 
Βράζουμε τις πένες, τις στραγγίζουμε και τις λαδώνουμε/βουτυρώνουμε.
Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα βάζουμε να βράσουν. Μόλις μαλακώσουν τα κόβουμε σε κομματάκια.
Σ' ένα τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις ροδοκοκκινίσουν, προσθέτουμε τα λαχανικά μας. Τ' αφήνουμε να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτουμε την κρέμα μας μαζί με λίγο γάλα για να μην εξατμιστεί γρήγορα. Τ' αφήνουμε για πολύ λίγο ακόμη στη φωτιά, μέχρι ν' αρχίσει να φουσκώνει η κρέμα και έτοιμο! Περιχύνουμε τα μακαρόνια μας και αν θέλουμε προσθέτουμε και κασέρι. 

Καλή όρεξη!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου