Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

*Ανοιξιάτικες Αλλεργίες*

Σε ποιον δεν αρέσει η άνοιξη; Όλα γύρω ανθισμένα, η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει και ολόκληρη η φύση είναι στα "πάνω" της... Πολλοί όμως από εμάς, όσο και να θέλουν να χαρούν την όμορφη αυτή εποχή, αδυνατούν, λόγω των αλλεργιών που αντιμετωπίζουν. Τι ευθύνεται γι' αυτές τις αλλεργίες; Κυρίως, η γύρη από τα ανθισμένα φυτά. Αλλά ας δούμε αναλυτικότερα, στη συνέχεια, τα αίτια, τα συμπτώματα αλλά και την αντιμετώπιση της ενοχλητικής αυτής "πάθησης".

Αίτια
Τι προκαλεί, λοιπόν, τις αλλεργίες ; 
2 στους 3 ασθενείς, υποφέρουν κυρίως από τη γύρη των αγρωστωδών (άγρια δημητριακά, χορτάρια, γκαζόν, αγριάδες, ενώ 6 στους 10 ασθενείς υποφέρουν από τη γύρη του δέντρου της ελιάς. Ένα ακόμη πολύ συνηθισμένο ζιζάνιο που προκαλεί αλλεργία είναι το αγριόχορτο περδικάκι. Μάλιστα, 4 στους 10 ασθενείς, παρουσιάζουν αλλεργία σε αυτό. (το φυτό αυτό, μοιάζει κάπως με το βασιλικό και μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε υπάρχει υγρασία).

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ανοιξιάτικης αλλεργίας, εμφανίζονται κυρίως στην περιοχή της μύτης, των ματιών , ενώ πολλές φορές συναντάμε και την ύπαρξη εαρινού αλλεργικού βρογχικού άσθματος. 
Μύτη : Φαγούρα, κοκκινίλα, φτερνίσματα, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα, βήχας, βράσιμο στο θώρακα, δύσπνοια, συνάχι.
Μάτια : Φαγούρα, έντονο κοκκίνισμα, δάκρυα.



Πρόληψη και Αντιμετώπιση 
Καλό θα ήταν της ώρες της αιχμής, κατά της οποίες θα μπορούσε να προκληθεί μεγαλύτερη δυσφορία, αλλά και η γύρη μεταφέρεται ευκολότερα, όσοι πάσχουν από αλλεργίες, να παραμένουν στα σπίτια τους και να μην ανοίγουν τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στα ταξίδια με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να γίνεται χρήση του aircondition και όχι να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα.
Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, κάνουμε μπάνιο και τοποθετούμε τα ρούχα που φορούσαμε έξω από το δωμάτιο που κοιμόμαστε.
Πίνουμε πολύ νερό. Το νερό βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα μας και έτσι αποτρέπει τις αλλεργίες. 
Προσέχουμε τη διατροφή μας, μιας και πολλές αλλεργίες έχουν ως αίτιο και κάποια από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε (π.χ μειώνουμε τα λιπαρά, τα συντηρητικά, τη ζάχαρη).
Ασκούμαστε. Κυρίως με τις καρδιαγγειακές ασκήσεις, μπορούμε να ενισχύσουμε και να τονώσουμε τον οργανισμό μας.
Πρόσληψη βιταμινών. Είτε με φυσικές μεθόδους, είτε με συμπληρώματα, σε περίπτωση που έχουμε μεγάλη έλλειψη σε κάποια βιταμίνη, αλλά πάντα με την καθοδήγηση του γιατρού μας.
Γενικότερα, θα πρέπει να αποφεύγουμε τα μέρη που υπάρχουν πολλά φυτά , να αποφεύγουμε να αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα είτε στο σπίτι, είτε στο αυτοκίνητο, αλλά και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή τις μέρες που έχει πολύ αέρα, μιας και τότε η γύρη μεταφέρεται ευκολότερα παντού. 

Αν πέρα από αυτά τα προληπτικά μέτρα, ο ασθενής εξακολουθεί να έχει συμπτώματα, τότε θα πρέπει να του χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Ανακούφιση από τα συμπτώματα, προσφέρουν τα αντιισταμινικά φάρμακα (πολύ ισχυρά φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της αλλεργίας, προκαλούν όμως και κάποιες παρενέργειες, όπως υπνηλία ή καταστολή, που μπορεί να σας επηρεάσουν στις καθημερινές σας υποχρεώσεις). Επίσης, για την αντιμετώπιση της ρινίτιδας αλλά και του άσθματος, υπάρχουν διάφορα εισπνεόμενα φάρμακα. Πρόσφατα, για τη θεραπεία της ρινίτιδας, προστέθηκαν και τα αντιλευκοτριενικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Αν ακόμη και τα παραπάνω φάρμακα δε σταθούν ικανά να βοηθήσουν, τότε στρεφόμαστε σε νεότερες ανοσοτροποποιητικές μεθόδους αντιμετώπισης της αλλεργίας. Αυτές βασίζονται στον ανοσολογικό μηχανισμό της αλλεργίας και έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. 

Για οποιαδήποτε , όμως, χορήγηση φαρμάκου, δεν ξεχνάμε πως πρώτα πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας, ο οποίος θα επιλέξει το κατάλληλο για την περίπτωσή μας. 

Η αλλεργία , λοιπόν, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επομένως, ας μην αφήσουμε κάτι τόσο ενοχλητικό να χαλάσει τις όμορφες μέρες της άνοιξης. Μην ξεχνάμε πως το παν είναι η πρόληψη. 
Προστατέψτε τον εαυτό σας και χαρείτε την άνοιξη ελεύθερα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου